Fondant vr. Gum paste vr. Ciocolata modelabila

  • Posted on February 24, 2017 at 12:06 pm

Fondant sau pasta de zahar sunt acelasi lucru: in SUA i se spune pasta de fondant( fondant paste sau roll fondant sau ready to roll icing), iar in Marea Britanie e cunoscuta drept pasta de zahar( sugar paste). Este o pasta densa facuta din zahar pudra, gelatina alimentara, glucoza lichida si apa. O pasta suficient de elastica si usor de intins, perfecta pentru imbracat torturi dar, si pentru modelat figurine, flori sau alte decoruri de mici dimensiuni. Este o pasta buna de mancat, adaugaundu-i arome este chiar gustoasa. Se usuca mai greu. Pentru modelaj este preferabil sa fie folosita in combinatie 1/1 cu gum paste sau cu tylose ( Sodium Carboxymethyl Cellulose – CMC) 1 lingurita de 350 g pasta.

Gum paste, in traducere – pasta de modelaj sau pasta pentru flori, are pe langa zahar pudra, apa si gelatina albus de ou si tylose(CMC). Spre deosebire de fondant poate fi intinsa intr-un strat foarte subtire, ceea ce o face ideala pentru decoratii fine gen flori. CMC-ul determina un timp de uscare redus dar o face si usor mai casanta. Ca si gust are un minus fata de fondant datorita CMC-ului, este comestibila dar, sunt cofetari care nu recomanda spre consum decoratiile din gum paste.

Ciocolata modelabila( ciocolata plastica sau ciocolata elastica) este obtinuta din ciocolata topita in amestec cu sirop de porumb, framantata pana se obtine consistenta de pasta densa. Poate fi intinsa in strat suficient de subtire pentru a imbraca torturi dar poate fi si modelata in diverse forme. Gustul este mult peste fondant, poate incomparabil.

Ustensilele specifice lucrului cu pasta modelabila sunt un real ajutor imaginatiei si bunului gust al cofetarului/ patiserului. In crearea unor decoruri minunate putem folosi mici “trucuri”, asa le-ar numi artistii in modelaj, nu trebuie sa fim “asi ” ai modelajului, formele gata de utilizat din silicon, plastic sau metal sunt “mana de ajutor” in acest caz. Le gasiti aici, la un pret decent.

Fiecare din pastele mai sus mentionate are micile ei secrete, imaginea de mai jos preluata de pe www.craftsy.com poate fi sugestiva in acest sens.
11

Comments are closed.